Boldogság itt és most. Mit tanulhatunk a gyerekektől?

Vasárnap gyereknap volt! Nekem különösen szeretett ünnep ez, mert kilenc évvel ezelőtt gyereknapon született meg a kisfiam.

Előtte nem is figyeltem fel erre az ünnepre. Talán az én gyermekkoromban nem is volt ekkora jelentősége, mint most, vagy csak az én családom nem fordított rá figyelmet.

Mindenféle világnapokat ünneplünk, az év minden napjára jut egy fontos vagy kevésbé fontos ünnepelni való napunk. A gyerekeket ünnepelni azt hiszem, az egyik legmagasztosabb dolog a világon. Mindannyian vesztünk már el másodpercekre, percekre, kisebb vagy nagyobb korú gyerekek csodálásában. Gyereknapon mi felnőttek is elengedhetjük a gondolatainkat, a felelősségeinket, a vélt vagy valós félelmeinket és szorongásainkat, és ráfókuszálhatunk a gondtalanul jelenben élő gyermekek világára.

Talán a legfontosabb tanítása ennek a kornak, a jelenlét a mostban. A gyerekek erre hihetetlenül képesek. A világ, amit képviselnek, az az, ami nem tegnap volt és nem holnap lesz, hanem ma van! Én ezt imádom bennük. És bevallom, oly sokszor irigylem is őket ezért az állapotért! Ezért van az, hogy imádunk mi felnőttek bújócskázni, vagy képesek vagyunk két plüssfigurával és a velünk szemben ülő gyermekeinkkel órákon át történeteket fonni, és a kéz, ami a plüssöt tartja, elkülöníthetetlen az éppen aktuális nyuszikislány kalandjaitól.

A húgom, aki 30 éves felnőtt, önálló nő, hihetetlenül bele tud esni ebbe a világba. Csodálattal nézem, ahogy a gyerekeimmel hempereg a földön, és visítva kergeti a kezében lévő, valójában teljesen mindegy, hogy éppen milyen játékkal, a másik kis kézben szorongatott játékot. Könnyekig képes vagyok meghatódni ezeken a jeleneteken. Annyira jelen vannak ilyenkor, annyira átszellemülten és felhőtlenül boldogok!

Valójában mitől is? Semmi olyan nem történik ilyenkor, amit mi a felnőtt világunkban a boldogság, a megelégedettség érzéséhez kötünk. Semmi. Csupán játék. Mégis boldogabbak vagyunk ilyenkor, mint szinte bármikor életünkben.

Mi itt az oldalon is sokat gondolunk a gyerekekre, rengeteget blogolunk és cikkezünk róluk. Ti kérdéseket tesztek föl a gyermekeitek egészségét, szépségét illetően, és mi a legjobb tudásunk szerint segítünk nektek tanácsainkkal, tapasztalatainkkal, mert közös szívügyünk a gyermekek egészséges fizikai és lelki fejlődése. Azért fontos ez mindannyiunknak, mert kiegyensúlyozott, egészséges, érzelmileg és fizikailag stabil és erős felnőtteket szeretnénk nevelni!

Ti is láthatjátok kedves Olvasók, hogy mennyire szívügyünk a gyermekek világa. Hónapról hónapra vannak előadásaink a várandósság, szülés, gyermekelsősegély, babamasszázs témakörökben. Rengeteget foglalkozunk az egészséges táplákozással, az egészséges édességekkel. Ünnepi és hétköznapi nassolnivaló ötleteinket veletek együtt kóstolgatjuk, kísérletezzük ki és fogyasztjuk.

Gyereknapon sokan kimennek a szabadba, hogy friss levegőn legyenek, és virágot szedve, labdázva, lufit fújva ünnepeljék gyermekeiket, gyermek ismerőseiket, családtagjaikat. Arra gondoltam, összegyűjtök pár egyszerű, de egészséges nasit, amiket csócsálhattok bármelyik szép nyári napon.

 • Elsőnek a kedvenc elnevezésű nasimat ajánlanám, a macskapraclit.
  Könnyen a kosárba csempészhető finomság a mandarinos almás keksz.
  A sósabb ízek kedvelőinek itt a kókuszos batáta pogácsa.
  Melyik gyerek ne szeretné a ropit?
  És a bulik másik elhagyhatatlan szereplője, a sajtos rúd!
  Ha már ice tea, akkor igyanak azok a lurkók egészséges, finom változatot!

Persze a kerti partikon és réten, pokrócon henyélős gyermeknapokon sem hanyagolhatóak el a gyümölcsök. Május vége van, rogyásig vannak a piacok eperrel. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről, zöldségekről sem. A gyereknap nem szinonímája a cukrok, sütemények, egészségtelen gyümölcslevek fogyasztásának, és az esti hasfájásnak sem.

Minden Kedves Olvasónknak kívánok gyermekkacajos, játékban elveszős, maszatos gyermekarc puszilgatós napot! Nem csak gyereknapon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük